Availability, Consumption and Biological Utilization of food in Bolivia: Analysis and Perspectives (1990-2030)

Authors

  • Blanca Rivero Lobo Bolivian Catholic University "San Pablo"
  • Javier Aliaga Lordermann Bolivian Catholic University "San Pablo"

DOI:

https://doi.org/10.35319/lajed.20142284

Keywords:

Food Security and Nutrition, Food Insecurity, Food Security and Food Sovereignty

Abstract

This paper evaluates four dimensions of food security (i.e., availability, sovereignty, stability and consumption and biological utilization), finding gaps for food groups (fruits and vegetables, proteins and carbohydrates), from comparing the supply of each product with minimum nutritional requirements of the Bolivian population in the period 1990-2012. The most important result of the research is that food group, only the carbohydrate group meets the dimensions studied. Both groups of proteins, such as fruits and vegetables do not meet any dimension. Is also evidence that there are cultural factors that materially affect the feed. Likewise, there are no incentives or policies on food security in the long term, so that a position of vulnerability is generated. These nutritional gaps are indicators of malnutrition and food shortages.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Blanca Rivero Lobo, Bolivian Catholic University "San Pablo"

Research Assistant of the Socio-Economic Research Institute of the Bolivian Catholic University "San Pablo".

Javier Aliaga Lordermann, Bolivian Catholic University "San Pablo"

Director of the Institute of Socio-Economic Research of the Bolivian Catholic University "San Pablo".

References

Barret, C. (2002). “Food security and food assistance programs”. Capítulo 40 del Handbook of Agricultural Economics, Volumen 2.

Banco Mundial (1986). Poverty and Hunger: Issues and Options for Food Security in Developing Countries. Washington DC.

Conferencia Mundial de los Pueblos sobre el Cambio Climático y los Derechos de la Madre Tierra, CMPCC (2010). Discurso y documentos seleccionados. Cochabamba, Bolivia.

De la Vega, A. (2004). “Seguridad alimentaria”. diciembre 2, 2004, de Gestiopolis. Disponible en: http://www.gestiopolis.com/canales3/ger/segalim.htm

Deaton, A. (1997). Understanding consumption. Oxford: Clarendon Press.

Elmadfa, I. y C. Leitzmann (1990) Ernaehrung des Menschen, Ulmer.

FAO (1983). World Food Security: a Reappraisal of the Concepts and Approaches. Director General Report, Rome.

FAO/OMS/UNU (1985). “Necesidades de energía y proteína”. Informe de una reunión consultiva conjunta FAO-OMS-UNU de expertos. Organización Mundial de la Salud. Serie de informes técnicos. OMS, Ginebra.

FAO/WHO/UNU (2001). Human Energy Requirements.

FAO (2001). The State of Food Insecurity in the World.

FAO (2001). Perfiles nutricionales por países: Bolivia.

FAO/PMA(2002). Análisis y cartografía de la vulnerabilidad a la inseguridad alimentaria en Bolivia.

FAO/OMS (2004). Principios y aplicación de las nuevas necesidades de energía según el Comité de Expertos.

FAO (2006). “Seguridad alimentaria”. Informe de Políticas.

FAO (2008). “Metodología de la FAO para medir la privación de alimentos: Actualizando las necesidades energéticas mínimas”.

FAO (2013). “El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo: Las múltiples dimensiones de la seguridad alimentaria”.

Gros, R. y H. Schoeneberger (2002). Las cuatro dimensiones de la seguridad alimentaria y nutricional: definiciones y conceptos. GTZ.

Haquim, D. (2009). Seguridad alimentaria. pp. 244-260.

Haddinott, J. (1999). “Operationalizing household food security in development projects: an introduction.” In: Technical guide for food security. Washington.

IFPRI (1995). La mujer: la clave de la seguridad alimentaria.

Izquierdo, S. (2014). Evaluación del crecimiento de niños y adolescentes en Bolivia (no publicado).

Instituto Nacional de Estadística (s/f ). Metadato de cuentas nacionales. Metodología insumo-producto.

Ismail, N., S. Chee, R. Roslee y H. Zawiah (1998). Predictive equations for the estimation of basal metabolic rate in Malaysian adults. Malasia.

Mallea, I. (2010). Situación actual y prioridades básicas de la seguridad alimentaria nutricional en Bolivia. Mayo, 27.

Ormachea, E. (2010). “Soberanía y seguridad alimentaria en Bolivia: políticas y estado de la situación”. Análisis, 4 (4), 11-13.

Romero, C. (2012). Crisis, seguridad y soberanía alimentaria en América Latina y Bolivia: de las causas y efectos a las políticas públicas. La Paz: KIPUS.

Rosegrant, M.W., C. Ringler, S. Msangi, S.A. Cline y T.B. Sulser (2005). International Model for Policy Analysis of Agricultural Commodities and Trade (IMPAC-WATER): Model Description. (falta editorial lugar)

Salcedo, S. (2005). Políticas de la seguridad alimentaria en los países de la Comunidad Andina. Marco teórico de la Seguridad Alimentaria.

Seckler, D., U. Amarasinghe, D. Molden, R. de Silva y R. Barker (1998). “World water demand and supply, 1990 to 2025: scenarios and issues”. Research Report N° 19, International.

Shapouri, S. y S. Rosen (2005). Food Security Assessent. Electronic Outlook Report from the Economic Research Service. GFA-16. 192 Disponibilidad, consumo y utilización biológica de alimentos en Bolivia

Schofield, W., E. Schofield y W. James (1985). Predicting basal metabolic rate: new standards and review of previous work.

UDAPE (2007). Estado del arte de la seguridad alimentaria nutricional boliviana.

UNICEF (1990). The State of the world´s children 1990.

Water Management Institute (IWMI), Colombo, Sri Lanka. FAO. (1993). The World Food Model-Model Specifications ESC/M/93/1.

Published

2014-11-03

How to Cite

Rivero Lobo, B., & Aliaga Lordermann, J. (2014). Availability, Consumption and Biological Utilization of food in Bolivia: Analysis and Perspectives (1990-2030). Latin American Journal of Economic Development, 12(22), 161–198. https://doi.org/10.35319/lajed.20142284