Bolivian Challenge: Compliance with the Sustainable Development Goals from the Indigenous Peasant Agrifood System
DOI:
https://doi.org/10.35319/lajed.20210458Keywords:
Agriculture, Human Development, Sustainable Development Goals (SDG)), Well-being and povertyAbstract
Bolivia has been through a protracted period of social stability combined with a boom of the prices of its main exports. This resulted in an increase in construction, improvement of transport links, and more consumerism, particularly of imported food products. The COVID-19 pandemic showed the weaknesses of these advances: urban employment fell, particularly in the informal sector, affecting rural immigrants; the health system collapsed, the education system had to stop, and markets closed, forcing thousands of families to return to rural communities in search of a roof, food, and medicinal herbs. Nevertheless, conditions in these areas have not improved as family farming is losing ground to food import and contraband, while agribusiness moves towards biofuel production and the use of genetically modified crops. The challenge is to achieve the 2030 Agenda for Sustainable Development: if family farming can move forward, through support in innovation, technical assistance, transformation, among others, Bolivia will move towards the achievement of several SDGs, including SDG 1: End of poverty, SDG 2: Zero Hunger, SDG 5: Gender Equality and SDG 10: Reduction of inequalities.
Downloads
References
Albarracín, J. (2015). Estrategias y planes de desarrollo agropecuario en Bolivia. La construcción de la ruta del desarrollo sectorial (1942-2013). CIDES-UMSA-Plural.
Banco Mundial. (2020). ¿Cómo reimpulsar la reducción de la pobreza y la desigualdad en Bolivia? Oportunidades para eliminar fuentes de vulnerabilidad y construir resiliencia. Grupo Banco Mundial. https://documents1.worldbank.org/curated/en/730211607402750070/pdf/Como-reimpulsar-la-reduccion-de-la-pobreza-y-la-desigualdad-en-BoliviaOportunidades-para-eliminar-fuentes-de-vulnerbilidad-y-construir-resiliencia.pdf
Centro de Estudios para el Desarrollo Laboral y Agrario, CEDLA (2016). Analizando los resultados del Censo Nacional Agropecuario 2013. https://cedla.org/publicaciones/prya/riego-y-produccion-agricola/
---------- (2019). Desigualdades y pobreza en Bolivia: una perspectiva multidimensional. CEDLA.
Colque, G. (coord.). (2021). Despojo de tierras de comunidades por el agronegocio boliviano (Informe especial). Fundación Tierra.
Dávalos, J. (2013). Políticas públicas de seguridad alimentaria con soberanía en Bolivia. Fundación Tierra.
Food and Agriculture Organization, FAO (2018). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Migración, agricultura y desarrollo rural. FAO.
---------- (2019). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Progresos en la lucha contra la pérdida y el desperdicio de alimentos. FAO. https://www.fao.org/3/ca6030es/ca6030es.pdf
Fundación Jubileo (2019). Más de la población rural vive en pobreza. Revista Jubileo 40, 22-25.
Instituto Boliviano de Comercio Exterior, IBCE (2021). Bolivia: exportaciones de soya y derivados. Boletín electrónico bisemanal N° 940. https://ibce.org.bo/ibcecifras/index.php?id=897
Instituto Nacional de Estadística, INE (2018). Encuesta continua de empleo (p) Preliminar. https://www.ine.gob.bo/index.php/desocupacion/
---------- (2020). Boletín Sectorial Agropecuario N°1/2020. https://www.ine.gob.bo/index.php/boletin-sectorial-agropecuario-n1-2020/.
Observatorio de la Deuda Social, ODS (2019). Coeficiente de Gini. http://www.iisec.ucb.edu.bo/indicador/coeficiente-de-gini
Organización de las Naciones Unidas, ONU (2015). Global Sustainable Development Report. United Nations. http://bit.ly/2015GSDR-pdf
---------- (2018). Declaración de las Naciones Unidas sobre los derechos de los campesinos y de otras personas que trabajan en las zonas rurales.
ONU Mujeres (2018). Enfoque territorial para el empoderamiento de las mujeres rurales: estudio Bolivia. ONU Mujeres. https://lac.unwomen.org/es/digiteca/publicaciones/2018/5/enfoque-territorial-empoderamiento-mujeres-rurales
Programa Mundial de Alimentos, PMA (2012). Análisis y mapeo de la vulnerabilidad a la inseguridad alimentaria. Ministerio de Desarrollo Rural y Tierras, Programa Mundial de Alimentos.
Prudencio, J., Plata, W., Velasco, S. y Colque, G. (2019). Efectos de la importación de alimentos sobre la producción campesina-indígena. Fundación Tierra.
Tito-Velarde, C. y Wanderley, F. (2021). Contribución de la agricultura familiar campesina indígena a la producción y consumo de alimentos en Bolivia. Cuadernos de investigación N° 91, CIPCA. IISEC-CIPCA. https://cipca.org.bo/publicaciones-einvestigaciones/cuadernos-de-investigacion/contribucion-de-la-agricultura-familiarcampesina-indigena-a-la-produccion-y-consumo-de-alimentos-en-bolivia.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Latin American Journal of Economic Development
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.